top of page

Hidas mutta kiihkeä kevät

Tänä keväänä monen suunnitelmat menivät uusiksi koronapandemian vuoksi, niin myös meillä Arctic Hike Helsingissä. Varatut retket siirrettiin turvallisempiin aikoihin, ja kevät onkin käytetty uusien seikkailujen suunitteluun ja valmiiden tuotteiden hiomiseen. Mahtavaa on ollut seurata, miten suomalaiset ovat löytäneet nopeasti luonnon ja retkeilyn sisätiloissa tapahtuvan liikunnan lisäksi! Poluilla on tullut vastaan tyytyväisiä kasvoja ja parkkipaikkojen ruuhkista huolimatta metsiin on mahtunut erittäin hyvin myös täällä Etelä-Suomessa. Eräällä retkellä tapasimme kaksilapsisen perheen aurinkoisen kallion juurella evästaukoa viettämässä – iloiset lapset, häntäänsä heiluttava koira ja risukeittimellä lämpiävä kahvipannu oli niin ilahduttava näky, että meinasi tulla tippa silmäkulmaan! Täällähän on tulipaikoilla ollut suorastaan tungosta, jonka vuoksi pandemian aikana niille ei nyt kannata mennä - mutta evääthän voi tosiaan syödä muuallakin mukavassa paikassa metsässä, kun ottaa lämmitetyn ruoan ruokatermariin, jos ei halua käyttää keitintä.

Ympäröivä luonto tuo lohtua ja toivoa tulevasta. Kun ihmisten elämä tuntuu nyt olevan vähän raiteiltaan ja osin pysähtynytkin, luonto jatkaa kulkuaan ja voi jopa paremmin kuin ennen. Jokainen aamu aurinko nousee niin kuin ennenkin, linnut laulavat ja etsivät puolisoa rakentaakseen pesän, ja kukat puhkeavat kukkimaan laji kerrallaan. Onneksi nyt on kevät ja se tuo voimia jokaisena aamuna aloittaa päivän askareet! Tämän blogitekstin kuva rupisammakkopariskunnan herkästä hetkestä on muuten napattu tänään Sipoonkorvessa erään lammen rannalla. Uroskonna piti liikuttavan päättäväisesti morsiammestaan kiinni, kuten kuvasta näkyy.

Etätyötä kotoaan tekevälle liikunta ja ulkoilu on nyt entistä tärkeämpää, kun työmatkojakaan ei tarvitse tehdä saadakseen hyötyliikuntaa. Tiede Luonto-lehti kertoo, että evoluutiopsykologisesta näkökulmasta liikkuminen palvelee henkiinjäämistä: liike viestii hermostolle, että olemme hankkimassa syötävää tai etsimässä leiripaikkaa. Tämän huomaa itsekin hyvin liikuntasuorituksen aikana, iltalenkillä ja metsässä liikkuessa, miten ideoita alkaa pulputa ja ratkaisumalleja ongelmiin löytyä. Pötkötä viikko sohvalla niin tilanne taitaa olla päinvastainen, vai mitä?

Arctic Hike Helsinki ottaa edelleen ryhmien varauksia vastaan joustavasti siten, että retken voi perua kuluitta ja ryhmäkokoja voi pilkkoa pienemmäksi, mikäli pandemiatilanne siihen ohjaa. Luontoretkien ruokailujärjestelyt suunnitellaan entistä tarkemmin ja hygieniasta pidetään huolta kuten aina. Seuraamme tiedotusvälineitä tarkalla korvalla ja otamme tosissamme kaikki sosiaalisiin kontakteihin liittyvät riskit toiminnassamme. Luonnosta löytyy kuitenkin niin paljon vastustuskykyä parantavia keinoja, että heti kun se on turvallisin mielin mahdollista toivomme saavamme sinne ryhmiä, jolloin voimme kertoa lisää näistäkin asioista ja kantaa kortemme kekoon yhteisen hyvinvoinnin puolesta.

Voi hyvin ja nähdään pian metsän suojassa, aurinkoisella sammalmättäällä, lintujen kiihkeästä kevätlauluista nauttien!

Rupisammakot lisääntymisasennossa Photo: Terhi Yliselä

Postaukset:
bottom of page